Snížení úmrtnosti prostřednictvím zvýšení hladiny Vitaminu D

09.07.2012  |  Česká asociace zdravého opalování

Veldhoven, 13. listopadu 2009 (SRF) - Zdravotní přínosy pravidelných kontrolovaných dávek slunečního záření mnohokrát přesahují jejich možná rizika. S ohledem na počet obyvatel USA, by zvýšení průměrné hladiny Vitaminu D v krvi na 45 ng/ml prostřednictvím přibližně zdvojnásobení UV expozice by  na  jedné straně vedlo k nárůstu rakoviny kůže a úmrtí až 12.000 lidí. Na druhé straně, by klesla úmrtnost u mnoha rozšířených onemocnění, zejména rakoviny a kardiovaskulárních onemocnění, přibližně o 400.000 případů.

William B. Grant, jeden z celosvětově uznávaných odborníků v oblasti výzkumu Vitaminu D, přichází s tímto výsledkem v právě publikované studii v časopise "Dermato-Endokrinology". S ohledem na výsledky svého šetření, Grant přichází se závěrem, že zdravotní doporučení, která říkají: „Vyvarujte se UV záření ze slunce nebo ze solárií“ mohou být kontraproduktivní.

"Politika zdravotních doporučení by měla najít odpovídající rovnováhu mezi přiměřenou expozicí venkovního slunečního záření nebo používáním solárií pro stálou zásobu Vitaminu D na jedné straně a na straně druhé předejít poškození pokožky používáním vhodné ochrany před sluncem," vysvětluje Ad Brand ze Sunlight Resesearch Forum (SRF).

Ve svém výzkumu, William B. Grant zjistil, pozitivní i negativní dopady zvýšení zásoby Vitamínu D pomocí UV záření ze slunce nebo ze solárií v podrobném modelu výpočtů na základě předchozího výzkumu týkajícího se vlivu nedostatku Vitaminu D na riziko úmrtí a riziko nákazy nemocemi. Na základě výzkumu je průměrná úroveň Vitamínu D 40 až 60 ng/ml krve považována za takovou úroveň vitamínu D z níž lze optimálně čerpat pozitivní účinky.

Sunlight Research Forum (SRF) je nezisková organizace se sídlem v Nizozemí. Jejím cílem je učinit z nejnovějších lékařských a vědeckých poznatků o účincích středně expozice UV záření k dispozici široké veřejnosti.

Informace:
Shrnutí zprávy "William B. Grant: Ochrana sluncem - odhad změn v úmrtnosti ve Spojených státech, pokud se průměrná hladina 25-hydroxyvitaminu D zvýší na 45 ng/ml prostřednictvím UVB záření; v: Dermato-Endokrinology 1:4, 207-214, červenec / srpen 2009 "lze stáhnout z webové stránky SRF www.sunlightresearchforum.eu