Expozice UV záření snižuje riziko endometriální rakoviny

18.07.2012  |  Česká asociace zdravého opalování

(zhoubný nádor vnitřní výstelky dělohy a rakoviny děložního těla)

Veldhoven, Nizozemí, 6. 6. 2009 (SRF) – Riziko vzniku endometriální rakoviny je u žen, které pravidelně navštěvují solárium je o 40% nižší v porovnání se ženami, které solárium nevyužívají. K tomuto závěru dospěla studie provedená švédskými vědci a zveřejněná v The Britisch Journal of Cancer.

Tento vědecký tým tuto skutečnost připisuje faktu, že vyšší úroveň UVB záření, která je spojena se solárii, efektivně zlepšuje úroveň Vitaminu D v lidském těle, zvláště v zimních měsících. Vitamin D hraje důležitou roli ve zdraví buněk, jak ukázaly medicínské studie, vysvětluje Ad Brand, mluvčí Sunlight Research Forum (SRF).

Endometriální rakovina (Endometrial Carcinoma) je velmi častá forma rakoviny dělohy. Studie provedená švédskými vědci je první studie, která hledá odpověď na otázku, jaká je spojitost mezi vznikem endometriální rakoviny a solárii.

The Sunlight Research Forum (SRF) je nezisková organizace se sídlem v Nizozemí. Jejím cílem je zpřístupňovat široké veřejnosti nové vědecké a lékařské znalosti o efektech UV záření na lidi.

Prosím, všimněte si:

Kompletní článek „Epstein E., Lingquist P. G., Geppert b., Olsson H.: A population-bassed kohort study on sun habits and endometrial cancer; in: British Journal of Cancer, je dostupný ke stažení na www.sunlightresearchforum.eu